Your shopping cart
Shipping calculated at checkout
Tax calculated at checkout
Subtotal
0,00€

Total
0,00€
We accept:
RESA & BOENDE
Fjällräven Classic Sverige-leden börjar i Nikkaluokta, men såvida du inte har bil kan det vara lite svårt att ta sig dit. Vi tar hand om logistiken när du kommit till Kiruna, som är knytpunkt för trafiken i regionen. Till Kiruna behöver du ta dig på egen hand, vårt bäst tips är att du reser med vårt eventtåg Trekkerstrain!
Succén TrekkersTrain kommer att rulla även 2024
TrekkersTrain är ett eventtåg där du reser tillsammans med andra Fjällräven Classic-deltagare från Stockholm upp till Kiruna. Avgångar eftermiddag Onsdag 7 aug samt Torsdag 8 aug. Tåget går även på hemvägen, då direkt från Abisko turiststation till Stockholm. Avgångar sen eftermiddag Onsdag 14 aug samt Torsdag 15 aug.
Ombord på TrekkersTrain förbereder du dig för ditt vandringsäventyr tillsammans med andra deltagare. Med på tåget finns Fjällräven Classics värdar och speciellt inbjudna gäster som kommer bjuda på workshops, tips och trix inför din vandring.
Att åka nattåg är ett smidigt och hållbart resande där du bidrar till minskade klimatavtryck. Du väljer mellan sovkupé och liggkupé och kan välja att boka för ett helt sällskap eller en individuell plats. Du bokar din biljett till TrekkersTrain via Fjällräven Classic hemsidan, till och med den 30 juni så länge det finns plats. Därefter fördelas platserna på tåget och biljetterna skickas ut med e-post från vår samarbetspartner Vy Tåg.
Vi har också ett meddelande till er som bokat biljett på Trekkers train, biljetterna kommer att skickas ut närmre avgång men i god tid, så sitt lugnt och planera din vandring tills de dimper ner i din mailbox.
Du kan naturligtvis boka ordinarie tågbiljetter hos Vy också. På tåget upp kan du verkligen njuta av Sverige storslagna natur utanför fönstret och du kommer fram utvilad och redo för en vandring du sent kommer glömma. Tänk på att anpassa din resa till Kiruna så att du minst har en dag på dig att förbereda allt, så som incheckning, mat, se över din utrustning etc. Du kan boka biljetter för alla bussar och tåg även på SJ. Vi rekommenderar minst 4 timmar för transfer mellan flyg och tåg eftersom det kan uppkomma tidtabellsändringar p.ga underhållsarbete nu i sommar.
Du kan även flyga. Flyg från Stockholm tar ungefär 1,5 timmar. För flygbokningar, ta en titt på SAS eller Norwegian Airlines.
Transfer i Kiruna
Vi ordnar transport från Kiruna flygplats och Kiruna järnvägsstation till vår incheckning på Högalidskolan. Det kommer att gå shuttlebussar från Kiruna flygplats cirka var 50:e minut och från järnvägsstationen ca var 30:e minut i anslutning till varje ankomst. Bussarna går till incheckningen för Fjällräven Classic från torsdagen den 8 augusti till och med lördagen den 10 augusti kl.14:00. Var inte orolig om bussen inte står där när du kommer ut från flygplatsen eller tågstationen, den kommer. Våra värdar finns där för att hjälpa till.
Busstransport från Högalidskolan till starten i Nikkaluokta är inkluderat det är den platsen du bokar när du köper din startbiljett.
Bilparkering
Kommer du med bil och vill ställa den i Kiruna under tiden du vandrar Fjällräven Classic Sverige finns det ett begränsat antal parkeringsplatser vid baslägret på Högalidsskolan. Det finns ytterligare parkering vid Matojärvi ishall som ligger ca 350 meter från Högalidskolan.
Transfer från Abisko
Vi arrangerar transporter från Abisko till Kiruna centrum och Kiruna flygplats för alla flygavgångar från och med måndag 12 augusti till fredag 16 augusti . Denna transport är inte inkluderat i ditt biljettpris. Bussbiljetten Abisko-Kiruna kostar 200 kr och kan köpas vid målgången i Abisko. Observera att du måste köpa biljett så fort som möjligt efter målgång. Bussen tar normalt en dryg timme till Kiruna busstation och 1, 20 till Kiruna flygplats. Förutom dessa bussar finns ordinarie tåg och bussar. Du kan se länsbussarnas tidtabeller här: www.ltnbd.se och tågen här: www.vy.se. Tågen från Abisko till Kiruna fortsätter hela vägen till Stockholm, och du kan även ta tåget längre söderut eller till Narvik i Norge.
På knappen nedan finns de prelimära busstidtabellerna för Fjällräven Classicbussarna att se som pdf. De går från Abisko till Kiruna C och Kiruna flygplats. Det kommer endast att ändras om flygtiderna ändras.
Boende
Under vandringen sover du förstås i tält var du vill, men före och efter vandringen finns några alternativ, några med mer bekvämlighet än andra. 
Kiruna: Camp Ripan bredvid Högalidsskolan. Hotellrum, stugor och camping. Telefon 0980-630 00.  Scandic Hotell Ferrum. Hotellrum. Telefon 0980-39 86 00.
Nikkaluokta: Nikkaluokta Sarri AB. Stugor och camping. Telefon 0980-550 15.
Abisko: Abisko Fjällstation – Hotellrum, stugor, vandrarhem och camping (precis vid målet). Telefon 0980-402 00.  Abisko Mountain Lodge – Hotellrum och stugor (ca 2 km från målet). Telefon 0980-401 00.  Björkliden Fjällby – Hotellrum, stugor, vandrarhem och camping (ca 8 km från målet). Telefon 0980-641 00.
Jukkasjärvi: Ishotellet I Jukkasjärvi, drygt två mil utanför Kiruna erbjuder Classic-deltagare att bo på hotellet.
MÖTESPLATS & INCHECKNING
Fjällräven Classic organiserar shuttlebussar från Kiruna flygplats och tågstation till incheckningen vid Högalidskolan. Våra värdar finns på plats vid alla ankomster hela torsdag – lördag till kl. 13:00 och kan informera om när nästa buss går, samt svara på dina frågor när du anländer!
I Kiruna är incheckningen till Fjällräven Classic på Högalidskolan (WGS84: 67°51’35.1″N 20°14’6.1”E). Det är här du checkar in och får karta, vandringspass och avfallspåse; får mat och köksbränsle för vandringen; lämnar extra bagage för transport till Abisko. Du kan även köpa vandringsutrustning i Naturkompaniets pop-up-butik. Incheckningen ligger i närheten av campingen i Kiruna.
Incheckningen är öppen
Torsdag: 12.00-20.00
Fredag: 06:00-20.00
Lördag: 06:00-14:30
I Kiruna, utanför Högalidskolan kan du lära dig mer om vandring, utrustning, leden och andra bra saker att känna till. En liten tältskola i hur man sätter upp tält bäst och vad man bör tänka på vid uppsättning och val av tältplats finns det också möjlighet att vara med på. 
Det ingår frystorkad mat från Real Turmat, du hämtar maten för dina första tre vandringsdagar vi incheckningen. De olika rätterna variera från år till år, men troligen kommer du att hitta dessa smaker:
Chili concarne, Pasta bolognese, Viltgryta, Kyckling curry, Pulledpork m. ris, Krämig lax med pasta, Biffgryta, Kebabgryta, Torsk i currysås, Kyckling tikkamasala, Biff och potatisgryta, Couscous m. linser och spenat (veg), Chiligryta med bönor (vegan), Squash och sötpotatisgryta (vegan), Thai röd curry (vegan), Pasta i tomatsås (vegan). Frukostar: Fruktmüsli, Chokladmüsli.
Gör dig redo för vandring - checklistan
  • Här är våra bästa råd för förberedelserna i Kiruna och här kommer programmet att finnas lite längre fram.
  • Ladda ner appen q-cloud och ta ett digitalt nummer till incheckningen (en för hela sällskapet räcker).
  • Prova torrmaten från Norska Real Turmat. Du kanske hittar en ny favorit!
  • Checka in.
  • Ta en fika i Trekkers kafé.
  • Hämta ditt bröd och prova pålägg från Fjällbrynt.
  • Hämta bränsle till ditt kök.
  • Besök inspirationsträffarna med våra vandringsvärdar – tips kring hur man slår upp ett tält och packar sin ryggsäck. Tiderna finns nedan.
  • Lyssna på föredrag om flora, fauna, vandringstips och geologi längs leden.
  • Organisera din utrustning.
  • Lämna in ditt bagage för transport till målet i Abisko.
  • Hoppa på bussen till start!
Karta & vandringspass
Vid registreringen i Kiruna (eller Nikkaluokta) får du en Karta och ditt vandringspass.
Kartan är i skalan 1:75000. Din vandringsled är markerad på kartan. Där finns nyttig information om var Checkpoints ligger och vilken service som erbjuds vid de olika kontrollpunkterna.
Du får också ditt vandringspass. Det är din id-handling under vandringen och det ska du visa upp och få stämplat vid starten, målet och samtliga checkpoints.
I vandringspasset finns också mycket matnyttig information om leden och vandringen.
VID STARTEN
Om du kommer direkt till starten så kan du genomföra din incheckning till Fjällräven Classic i Nikkaluokta och hämta ut din mat, karta, bröd och gas där. Den första starten är kl.09:00 fredagen den 9 augusti, efter det är det kan man starta när man vill, dock senast kl. 16:00.
Öppettiderna för incheckningen till Fjällräven Classic i Nikkaluokta är Torsdag 16:00-20:00, Fredag och lördag 07:00-16:00:00. 
Vi ordnar busstransport till från incheckningen i Kiruna till starten i Nikkaluokta. Färden dit tar ungefär en timme.
Avgångsfönstret för bussarna från Högalidskolan är samma som starttiderna som du är anmäld till, Fredag och Lördagen. Från Kiruna:
07:30-08:30, 08:30-09:30, 09:30-10:30, 11:30-12:30, 12:30-13:30, 13:30-14:30, 14:30-15:30
När du kommer med bussen till Nikkaluokta har du gott om tid att genomföra dina sista förberedelser innan du går ut på leden. Väg din ryggsäck, ta en kaffe, köp lite snacks, prata med våra trivselvärdar, besöka kapellet och gör klart din plan för dagen.
Du får ditt orangea Fjällräven Classic säkerhetsskynken att sätta på ryggsäcken. När det är synligt är det ingen tveksamhet om att du är deltagare i vårt event och vilken service du har rätt till vid våra checkpoints.
Det sista du gör är att passera Fjällräven Classics starttält och få din stämpel i vandringspasset. Sen är fjällvärlden öppen för dig.
UNDER VANDRINGEN
Det finns sex checkpoints längs vandringen i Fjällräven Classic Sverige, och de är bemannade dygnet runt från start – söndagen kl. 24. Därefter är de öppna 06-24 från måndag morgon tills vi stänger checkpointen. Du måste få ditt vandringspass stämplat vid alla checkpoints och fylla i din ankomsttid i gästboken. Om en nödsituation skulle uppstå och volontärerna måste lämna tältet kommer stämpeln att placeras utanför tältet så att du själv kan stämpla vandringspasset. 
Stängningstider är:
Kebnekaise söndagen kl.16
Singi tisdagen kl.12
Sälka onsdagen kl.12
Tjäktja torsdagen kl.12
Alesjaure torsdagen kl.18
Kieron fredagen kl.10 
Det finns tältbastu i Sälka som är gratis för Fjällräven Classic deltagare att använda. Vi ber er om hjälp att hålla bastun ren, fylla på vatten och ved så att vi kan ha dem öppna så mycket det går. 
Vid Ladjújávri efter ca 5 km kommer du till en Samisk bosättning och ”Lap Dånalds” som serverar renköttsburgare. Det är många vandrare som ätit sin sista måltid på färska råvaror under vandringen här.
Andreas Sarri som bor här erbjuder också en båttransport över sjön. Att åka båten över Ladjújávri är helt tillåtet och att vila benen och njuta av den ca 6 km långa båtturen med en unik utsikt över Kebnekaise från sjön. Biljettpriset för båtresan ingår inte i Fjällräven Classic utan köps på plats. 
Över sjön Alesjavrí går det också att åka en liten båt, den körs av Roland Enoksson och spar dig 4 km vandring.
Om du avser att gå upp på Kebnekaise under ditt deltagande i Fjällräven Classic så går det bra, räkna med att det tar en lång dag, för att hinna med det så rekommenderar vi att du startar på fredagen eller tidigt på lördagen.
Du får tälta var du vill under Fjällräven Classic Sverige, vi rekommenderar dig att tälta bortom STF:s stugplatser. Med ett viktigt undantag: inom Abisko nationalpark råder tältförbud utom på två platser. De sista 15 kilometrarna går leden genom nationalparken så planera då i förväg vilken tältplats du vill nyttja. Du får endast tälta, eller göra upp en eld, på en iordningställd tältplats vid Nissunjåkk, 5 km söder om Abisko Fjällstation. Du kan också tälta vid Abiskojaurestugorna, som ligger i nationalparken, men där är det väldigt begränsat med plats. Om du vill tälta vid Abiskojaure så måste du hämta upp en campingbiljett vid checkpoint Kieron. Om de är slut så är det för att tältplatsen vid Abiskojaure är slut och då måste du tälta vid Kieron eller Nissunjåkk. 
Vi förser dig med en avfallspåse att lägga ditt skräp i under vandringen. Det är viktigt att du använder den. Det är under inga omständigheter tillåtet att lämna skräp längs leden, vid checkpoints, fjällstugor eller vindskydd. Om du gör det blir du diskvalificerad. Vi vill hålla området naturligt och fritt från skräp. Du bär med dig påsen hela vägen till målet i Abisko. Väg in din skräppåse vid målet i Abisko, så får du en lott i vårt skäppåselotteri.
Du kan avbryta Fjällräven Classic Sverige när du vill, men eftersom detta är väglöst land måste du ändå ta dig till fots tillbaka till Nikkaluokta eller vidare till Abisko. Var god kontakta en volontär vid en checkpoint – eller, om du har täckning på telefonen – ring 073-832 41 20.
VAD INGÅR
Fjällräven Classic handlar om att göra det lättare för dig att komma ut och njuta av naturen. Vi tar därför gärna hand om logistiken. Din biljett inkluderar följande:
  • Busstransport från Kiruna flygplats och Kiruna järnvägsstation till Classic Sveriges basläger på Högalidsskolan i Kiruna. 
  • Busstransport från baslägret på Högalidsskolan till starten av Classic Sverige i Nikkaluokta.
  • Transport av en väska på högst 60 liter/20 kg från Kiruna eller Nikkaluokta till Abisko. Större eller tyngre bagage hanteras mot en extra avgift. Vid registreringen får du en namn- och startnummerlapp, som du sätter på väskan när du checkar in den. Du kan hämta ut bagaget dygnet runt i Abisko.
  • En karta i skalan 1:75000 och ett plastöverdrag.
  • En rulle toalettpapper. Observera att det inte finns något toalettpapper på toaletterna längs banan utan detta är det du får med. Vi vill undvika att flyga ut toalettpapper med helikopter.
  • Ett vandringspass som ska stämplas av Fjällrävens volontärer med olika stämplar på alla checkpoints, inklusive start och mål.
  • Gas, bensin eller rödsprit att använda till ditt friluftskök. Bränsle delas ut vid incheckningen. Observera: Om du du använder bensin eller rödsprit måste du ta med en egen behållare att fylla på. Gasbehållaren kommer från Primus och har en standardiserad gänga som fungerar till olika kök. Du kan fylla på gas, men inte bensin eller rödsprit, vid depåerna i Sälka och Alesjaure (öppningstider för depåerna finns under punkten nedan).
  • Frystorkad mat och bröd för vandringen. Detta kommer att delas ut vid incheckningen och du kan fylla på med mat vid checkpoint Sälka och checkpoint Alesjaure. Bröd delas endast ut vid incheckningen.
  • Ett orangefärgat säkerhetsskynke att sätta på ryggsäcken. Dels för att vi ska kunna se att du är en deltagare i Fjällräven Classic Sverige och dels för att du ska vara lättare att upptäcka i en nödsituation. Säkerhetsskynket delas ut vid starten i Nikkaluokta.
  • Fjällräven Classics avfallspåse, så att du kan ta vara på ditt skräp. I påsen samlar du allt avfall under vandringen eftersom du inte får lämna något skräp längs leden, vid checkpoints, stugplatser eller vindskydd.
  • En Fjällräven Classic Sverige-medalj när du tagit dig i mål efter 110 km.
REGLER
Fjällräven Classic handlar om att lära sig njuta av och uppskatta naturen på ett säkert sätt. Den obligatoriska utrustningen och de få regler som finns är till för din säkerhet och för att vi ska lämna så få spår som möjligt efter oss när vi vistas i naturen.
Tältning
Under Fjällräven Classic sover du i ditt eget tält som du bär med dig.
Notera att efter Checkpoint Kieron kommer du in i Abisko Nationalpark, där råder tältförbud utom vid Nissunjåkk, 5 km från mål. Du får också tälta vid Abiskojaurestugorna.
Det finns tältbastu vid Sälka som du får använda som Fjällräven Classic deltagare, vi ber om hjälp med att hålla fräsch, fylla på vatten och ved så att vi kan hålla bastuarna öppna.
När du ska slå upp ditt tält tänk på detta:
Leta upp en plan plats med ett hållbart underlag. Gärna på grus, torrt gräs, klippa eller på en etablerad lägerplats.
Se till att du har närhet till vatten men undvik att slå upp tältet i direkt anslutning till vattendrag.
Visa hänsyn till andra som tältar.
När du tar bryter läger, återställ platsen i samma skick du fann den – och självklart ta med allt skräp du producerat.
Använd i första hand de toa-tält som Fjällräven Classic ställt upp vid checkpoints och vid STFs stugorna.
Under fjällräven Classic får du inte sova i STFs fjällstugor.
Du får handla i butikerna längs leden vid Kebnekaise, Sälka och Alesjaure.
Det är inte tillåtet att sova eller söka skydd i Svenska Turistföreningens stugor, om det inte är en nödsituation. Du kan välja att tält nära stugplatserna, vid checkpoints men även överallt längs hela leden utom i Abisko nationalpark. Om butikerna kan ha öppet med tanke på restriktionerna så kan du också proviantera i stugornas butiker. Du får också besöka restaurangen på Kebnekaise Fjällstation och kaféet i Alesjaure. Följer du inte reglerna som gäller kring övernattning och utnyttjandet av stugorna får du inte någon Fjällräven Classic-medalj vid målgång.
Nedskräpning
Naturen betyder väldigt mycket för oss och vi vill ha er hjälp att hålla den ren. Därför får alla deltagare en återanvändningsbar soppåse där allt avfall och skräp samlas in och tas med till Abisko. När ni kommer i mål väger ni in er påse i anslutning till målet, om påsen väger minst 600g har du chans att få ett Fjällrävenpris.
Men det bästa priset är ändå att vi tillsammans håller naturen ren!
Den som bryter mot nedskräpningsreglerna blir omedelbart diskvalificerad från Fjällräven Classic Sverige, och blir portad från att delta i framtida evenemang med Fjällräven. Dessutom anmäls nedskräpning till polisen eftersom det är ett brott mot miljöbalken.
Om nöden kallar
Mänskliga fekalier är en annan femma. Detta bör inte tas med i skräppåsen. Det finns ett flertal dass vid checkpoints och fjällstugor längs leden. På flera checkpoints finns tälttoaletter med urinseparering. För att separeringen ska fungera bra ska du sitta ner, ganska långt bak på ringen. Självklart sitter du även ner på dassen som finns vid stugor och vindskydd. Om nöden kallar när du är långt ifrån ett dass: Gräv en liten grop. Uträtta dina behov. Täck över gropen med jord. Gräv ner toalettpapperet i samma grop eller ta med dig papperet. OBS! I Abisko nationalpark får du inte gräva utan täcka avföringen med stenar och ta med ditt toapapper. Uträtta aldrig dina behov i eller i närheten av vattendrag.
VID MÅLET
När du trött men lycklig når fram till målet i målet i Abisko behöver du få din sista stämpel i vandringspasset och din Fjällräven Classicmedalj. Efter målgång kan du hämta ut ditt bagage, bagageutlämningen har öppet dygnet runt.
Hos STF Abisko har du tillgång till omklädningsrum, duschar och bastu. Detta behöver du betala en liten avgift för i fjällstationens reception.
Oavsett om du börjar med att ta en dusch eller inte, får du inte missa att besöka friluftspuben Trekker’s Inn. Förutom mat och dryck är det också prisutlottning varje kväll från söndag till torsdag för alla som har vägt in sin avfallspåse i målet, där kan kan vinna utrustning från Fjällräven.
Trekker’s Inn har öppet lördag 10 – söndag 13 aug 11:00-24.00, måndag 12 – torsdag 15 aug 11.00 – 02.00
I Abisko kommer det att vara massor av aktiviteter, hela programmet kommer att finnas här lite längre fram.
Varje dag 09:00-18.00 Abisko Naturum öppet, missa inte bildspel, utställningar och guidade turer i Abisko Nationalpark
Varje dag 9:30-16.00 Är sittliften och Aurora Sky station café öppet på Nuolja. Åk upp och njut av utsikten, halva priset när du visar ditt vandringspass!
Söndag – fredag [reservation] Massage för trötta muskler, du bokar vid listorna i entrén
Söndag – fredag [informationstältet] Testa ett Fjällräventält för en natt. Kontakta Fjällräven Classics informationstält för mer information.
Hanwag putsar dina kängor och visa bästa knepen
Care & Create med Fjällräven
KONTAKT
Har du frågor eller problem gällande betalning, vänligen kontakta: classic@fjallraven.com. Du kan även alltid höra av dig till oss på vår Facebook-sida.
Boka din plats på Trekkers Train!
INFORMATION
Boka din plats på Trekkers Train!
Packning och förberedelser
INFORMATION
Packning och förberedelser
Läs mer om Fjällräven Classic Sverige
INFORMATION
Läs mer om Fjällräven Classic Sverige